zondag 9 augustus 2015

De Teleurstellende Zwarte Markt in Beverwijk

Vanaf  1980 van de Zwarte Markt in Beverwijk, hebben we de markt regelmatig bezocht. De opzet, dus mensen die er zelf hun spulletjes wilden verkopen, en een multiculti markt, met groenten en fruit was ontzettend leuk. Er mochten beslist geen mensen staan met nieuwe dingen, alleen maar tweedehands. Toen kon je nog heerlijk rondstruinen, en af en toe een echt koopje scoren!

Langzamerhand zagen we de markt veranderen in één groot commercieel circus en de eenheidsworst die het nu is. Overspoeld met allemaal van hetzelfde, kleding, telefoon accessoires, en allerhande rommel, waarvan je achteraf denkt, als je thuis bent, wat moet ik er in hemelsnaam mee ? En daarbij komt nog eens kijken, het is helemaal niet goedkoper meer, integendeel, veel artikelen zijn duurder dan elders. Want dat was toch de grondslag van de Zwarte Markt, en het onderscheidende in de opzet van deze markt.

Maar er zou een nieuwe "attractie"zijn op de Zwarte Markt, de hal creatief,  met allerhande bolletjes wol voor € 0,25 en nog meer moois! Als bolletjes wol verslaafde, was dit voor mij een musthave om toch maar weer eens af te reizen naar deze markt, en misschien wel in "mijn"wolletjes paradijs te belanden....

Dus met een goed gemoed, en zin in de dag, togen we naar de Zwarte Markt. Na een rondje door een paar hallen en over het plein, hadden we eigenlijk al snel onze buik vol van alle zogenaamde goedkope kleding (vaak duurder dan in een winkel), kabeltjes, schoenen, dekbedovertrekken, namaakspullen, dus op zoek naar die vermaledijde hal met creatieve spulletje. Er zat een klein bord aan de hal met het woordje Creatief, dus betraden we het walhalla van de wolletjes, tenminste wat we mochten geloven van alle rondzoemende berichten op sociale media! We knipperden met onze ogen, en ja, bij de entree stond een meneer met bordjes met spreuken, en daarachter stond een kraam met allerhande bolletjes wol. We gingen naarstig op zoek naar de koopjes, maar het enige wat we ontwaarden, was een oudere heer, die heel boos op een stoel zat, samen met 2 dames, die op een stoeltje zaten te haken. Ik kreeg een beetje een déjà vu van de jaren 60, toen ik sokken leerde stoppen van mijn moeder....

De bolletjes die in de rekken lagen, dezelfde prijs als in de winkel, en we konden geen enkel koopje ontdekken, gewoon niets! OMG, wat een bummer, wat een diepe teleurstelling, en wat erg voor de mensen die van heinde en verre komen, om deze hal te bezoeken! Wij wonen er niet erg ver vandaan, maar wat, als je besluit vanuit Friesland, speciaal voor deze kraam, af te reizen naar Beverwijk....Doe het alsjeblieft niet, het is het niet waard, om hier tijd en moeite aan te besteden.

Ik kan me heel goed voorstellen, dat mensen diep teleurgesteld zijn, als ze dit treurige tafereel aanschouwen. Persoonlijk zou ik, als ik het had geweten, voor dit aanbod zeker niet een reis ondernemen.

Het enig positieve wat ik over deze dag kan melden, dat de entree tegenwoordig gratis is.  Voorlopig heb ik de buik vol van deze markt, wat er staat, kan op iedere andere markt ook worden gevonden. De glans van de Zwarte Markt is er vanaf. Wat overblijft is een troebele mist.